کدورت و مواد معلق در تصفیه خانه آب
کدورت در آب عموما " توسط مواد معلقی مثل خاک و گل و لای ، مواد آلی و معدنی ریز، ترکیبات آلی رنگی محلول و پلانکتونها و سایر میکرواورگانیسمها ایجاد می شود .
کدورت سنج ، میزان پراکندگی و جذب نور حاصل از منبع نوری حین عبور از محلول را اندازه می گیرد
. بعلت اندازه ، شکل، ضریب شکست نور مربوط به ذرات و ویژگی پراکندگینور در سوسپانسیون ارتباط دادن کدورت با غلظت وزنی مواد معلق بسیار مشکل است .
همچنین ذرات سیاه مثل کربن فعال می توان ند نور را جذب و مقدار کدورت را به طورموثر افزایش دهند
کدورت آب تصفیه شده بعنوان یک پارامتر مهم درتعیین کیفیت آب در کلیه تصفیهخانه ها اندازه گیری می شود ، اما در سا لهای اخیر با توجه به موارد فوق و اهمیت یافتن اندازه ذرات عبوری از فیلتر بدلیل رابطه آن با میزان عبور میکرواورگانیسمهایی مثل ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم ؛ علاوه بر کدورت، شمارش ذرات نیز به عنوان یک پارامتر کیفی آب در کنار کدورت مطرح گردیده است.
همچنین در مبحث مدیریت لجن تصفیه خانه ها ی آب به منظور تعیین میزان لجن تولیدی، علاوه بر مقدار مواد منعقد کننده و کمک منعقدکننده مصرفی ، مقدار مواد معلق آب خام نیز می بایست برآورد گردد . در اکثر تصفیه خانه ها تعیین جامدات معلق آب خام را به صورت روزانه انجام نمی دهند، در نتیجه برای محاسبه آن بهتر است رابطه منطقی بین واحد کدورت و جامدات معلق بدست آید که آن هم چندان ساده نیست زیرا معمولاً رابطه یک به یکی وجود ندارد .
نسبت مواد معلق به کدورت در آب با رنگ کم بین 7/0 تا 2/2 متغیر است و از فصلی به فصل دیگر در همان آب خام تغییر می کند . اگر تصفیه خانه بتواند جامدات معلق را به شکل پیوسته اندازه گیری کند یا در صورت امکان رابطه اش با کدورت را پیدا کند، روش محاسباتی قابل اجرا است. البته در طراحی ها برای محاسبه حجم و ابعاد تجهیزات تغلیظ و آبگیری در صورت نبود چنین جزئیاتی(بر اساس مراجع طراحی ) ضریب تبدیل کدورت به مواد معلق را عدد تابت 3/1 در نظر می گیرند.
در حالت ایده آل این دو پارامتر به طور هفته ای آزمایش خواهد شد تا رابطه جامدات معلق و کدورت همراه با اطلاعات مربوط به تغییرات فصلی در آن لحاظ شود.
ذکر این نکته لازم است که این تغییرات در آبهای سطحی بیشتر مطرح می گردد و در صورتیکه منبع تامین آب ، سد باشد تغییرات در طول دوره برداشت از منبع فاحش نخواهد بود.